Normen been- en voetbescherming

Been- en voetbescherming


 

Om de juiste veiligheidsschoenen te kunnen kiezen, moet geïnventariseerd worden aan welke eisen van doelmatigheid, veiligheid en pasvorm ze dienen te voldoen. De doelmatigheid van veiligheidsschoenen wordt vooral bepaald door de arbeidsomstandigheden in relatie tot de duurzaamheid van de veiligheidsschoenen. Afhankelijk van het soort werk en het gevaar dat dit oplevert moet het type veiligheidsschoen bepaald worden. De Europese Unie (EU) heeft normeringen voor veiligheidsschoenen opgesteld. De normen geven o.a. aan hoeveel druk de schoen moet kunnen verduren. Verder zijn er nog normen voor het al dan niet hebben van een gesloten hak, koude- en hittebestendigheid, anti-statische bescherming en waterdichtheid. Hieronder wordt uitgelegd wat deze normen inhouden.

EN ISO 20344

Deze norm is een overkoepelende norm en bepaalt de algemene eisen en testmethodes voor veiligheidsschoenen, beschermende schoenen en werkschoenen voor beroepsmatig gebruik. De norm beschrijft dus de technische vereisten, zoals: model (hoogte en andere afmetingen), de hechting tussen zool en schacht, de kwaliteit van het leder, e.d. Deze norm kan enkel samen met de normen EN ISO 20345, EN ISO 20346 en EN ISO 20347 toegepast worden, aangezien deze eisen aan schoenen stellen aan de hand van de specifieke risiconiveaus.

EN ISO 20345

De norm die voor veiligheidsschoeisel geldt is de EN ISO 20345. De EN ISO 20345 is opgedeeld in diverse eisen en deze hebben allen een aparte code. Dit type schoeisel wordt aangeduid met de S-codering van Safety. De codes zijn: SB, S1, S1P, S2, S3 voor veiligheidsschoenen en S4 en S5 voor waterdichte veiligheidslaarzen.

SB Veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik met antistatische loopzool  en met stalen- of kunststof neus die bescherming bieden tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 Joule. De afkorting SB, is afgeleid van de woorden “Safety” (= veiligheid) en “Base” (= basis).

S1 Veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik met antistatische loopzool en met stalen- of kunststof neus die bescherming bieden tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 Joule. Bovendien zijn deze schoenen anti-statisch en voorzien van een gesloten hiel en een schok-absorberende hak.

S1P Veiligheidsschoenen van het type S1P beschikken over dezelfde eigenschappen als in veiligheidsklasse S1 met de toevoeging van onderstaande extra eigenschap: Een stalen of kunststof tussenzool (min. 1100 N)

S2 Veiligheidsschoenen van het type S2 beschikken over dezelfde eigenschappen als in veiligheidsklasse S1 met de toevoeging van onderstaande extra eigenschap: Weerstand bovenmateriaal tegen penetratie en absorptie van water

S3 Veiligheidsschoenen van het type S3 beschikken over dezelfde eigenschappen als in veiligheidsklasse S2 met de toevoeging van onderstaande extra eigenschap: Een stalen of kunststof tussenzool (min. 1100 N)

S4 Veiligheidslaarzen gemaakt van rubber of kunststof materialen met veiligheidsneus die bescherming bieden tegen vallende voorwerpen met een energie tot 200 Joule. Met antistatische zool en energie-absorberende hak, is antistatisch en voorzien van een gesloten hiel en volledig waterdicht en beschermt waar elektrostatische oplading kan ontstaan.          

S5 Veiligheidslaarzen van het type S5 beschikken over dezelfde eigenschappen als in veiligheidsklasse S4 met de toevoeging van onderstaande extra eigenschap: Een stalen of kunststof tussenzool (min. 1100 N)

EN ISO 20346 

In deze norm zijn de eisen vastgelegd voor de zogenoemde beschermschoen: de beschermende neus is getest op een kracht van 100 Joule. De norm kent dezelfde klassen als bij de EN ISO 20345 doch gebruikt voor de subklasse de letter P(rotective) i.p.v. S zoals bij de EN ISO 20345.

EN ISO 20347

In deze norm zijn de eisen vastgelegd voor de zogenoemde werkschoen zonder beschermende neus. De norm kent dezelfde klassen als bij de EN ISO 20345 doch gebruikt voor de subklasse de letter O (ccupational) i.p.v. S zoals bij de EN ISO 20345.

                                                                                                                                                                     

De additionele eisen voor voetbescherming

Een overzicht van de additionele eisen voor speciale toepassingen is hieronder met bijbehorende symbolen voor markering weergegeven.

Slipweerstand
Veiligheidsschoenen worden onderworpen aan een antisliptest volgens NEN normen. De fabrikant moet met markering de classificatie aangeven (SRA, SRB of SRC).
SRA: getest met zeepoplossing op keramische tegel
SRB: getest met glycerol op metalen ondergrond
SRC: conform SRA en SRB

ESD (Electro Static Discharging)
Electro Static Discharge (ESD) schoenen voorkomen statische elektrische lading door snelle ontlading van statische elektriciteit. Door de lage weerstand van de schoenen zal de drager zichzelf niet (op)laden. De schoenen zijn te herkennen aan het geel/zwart ESD label. 

De elektrische weerstand wordt sterk beïnvloed door, vocht, vervuiling en de temperatuur. Het is sterk aanbevolen dat de gebruiker, telkens voor dat hij/zij de werkruimte betreedt, zijn/haar schoenen controleert naar hun elektrische weerstand. In de zones waar het dragen van ESD schoeisel verplicht is, moet de weerstand van de vloer van die aard zijn dat de beschermende functie van de ESD schoenen niet wordt te niet gedaan.

Waarschuwing: ESD schoenen bieden geen extra bescherming bij het werken onder hoogspanning!

 Loopzool van de schoen

 De zolen behoren tot de belangrijkste onderdelen van de veiligheidsschoen en worden daarom in de EN-norm uitvoerig beschreven. Zaken zoals profieloppervlak, de profieldiepte, de dikte tussen het profiel en oliebestendigheid van de zool zijn aan normeringen onderworpen. De belangrijkste soorten zolen zijn polyurethaan zolen, twee componenten zolen en zolen van gevulkaniseerd Nitril-rubber.  Elk merk schoen heeft weer diverse verschillende soorten zolen.

 

Let op! Belangrijke informatie:

De veiligheidsschoenen zijn getest met de originele inlegzool. Dat betekent dat als deze zool vervangen wordt door een ander type dan vervalt de normering en draagt u voor de wet standaard schoeisel.

De veiligheid wordt niet meer gewaarborgd door de fabrikant en de voornaamste risico's zijn beknelling en verlies van antistaticiteit.  

De meeste mensen dragen de schoenen met de originele inlegzool maar er is een groep die extra steun nodig heeft. Dit kan in de vorm van een standaard inlegzool of semi-orthopedische steunzolen.
Bij een standaard inlegzool is het belangrijk dat het merk inlegzool overeenkomt met het merk van de schoen. Op deze manier blijft de normering intact. De meeste schoenfabrikanten hebben diverse zolen in het assortiment met ieder hun eigen eigenschappen.
In geval van een semi-orthopedische steunzool is het belangrijk dat de podoloog werkt met de juiste materialen en de handleiding van de schoenfabrikant volgt. Er zijn diverse merken die dit kunnen aanleveren. Voor meer informatie m.b.t. dit onderwerp kunt u contact met ons opnemen.

 

 

 


Contact & locatie

Postadres
Postbus 5025
6401 GA Heerlen
info@wijzenbeek.nl
Bezoekadres
Ganzeweide 231
6413 GE Heerlen
T +31 45 522 07 69
Contact & route »
Wijzenbeek Beroepskleding BV

Bestel veilig en snel

Wij leveren snel en direct uit voorraad. Online bestellen is veilig én eenvoudig.

Betaalopties

Klantenservice »

www.wijzenbeek.nl maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding